Pandeminin Okul Öncesi Dönemi Çocukları Üzerine Etkisi

Pandeminin Okul Öncesi Dönemi Çocukları Üzerine Etkisi

Pandemi sürecinde sosyal izolasyon herkesi etkileyen ve gündelik yaşamı değiştiren bir durum oldu. Çocuklar da bu durumdan epey etkilenenler arasındaydı.

09.12.2021 113

Pandemi sürecinde sosyal izolasyon herkesi etkileyen ve gündelik yaşamı değiştiren bir durum oldu. Çocuklar da bu durumdan epey etkilenenler arasındaydı. Ölçüsüz ekran kullanımı ve fiziksel aktivite yoksunluğu pandemi sürecinin çocuklar üzerindeki başlıca etkileri olarak sayılabilir.

Aşırı ekran kullanımının çocukların bilişsel ve dil gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği biliniyor. Çocukların ekran başında çok fazla zaman geçirmelerinin bellekte gerileme, dil gelişim sorunları, dikkat dağınıklığı, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi olası etkileri de bulunuyor. Bununla birlikte depresyon ve anksiyete gibi sorunlar çocuklarda mental farklı sorunların da baş göstermesine neden olabilir. Fazla medya kullanımın çocuklara mental olabildiği gibi fiziksel anlamda da zarar verebildiği gözlemlenmiştir. Aşırı dijital medya kullanımı çocuklarda görme bozukluğu ve boyun ağrıları gibi rahatsızlıklara da neden olmaktadır. Uzun süreli çalışmalar erken çocukluk döneminde uzun süre ekran kullanımının ileride de birçok olumsuz duruma yol açtığını vurgulamıştır.

Pandemi sürecindeki fiziksel aktivite yoksunluğu çocukları etkileyen diğer bir sorundur. Fiziksel olarak yeterince aktif olamayan çocukların motor becerilerinin olumsuz olarak etkilendiği biliniyor. Ek olarak fiziksel aktivite yoksunluğunun motor, bilişsel ve duygusal beceriler üzerine olumsuz etkisi de bulunuyor. Yapılan bazı çalışmalar erken çocukluk döneminde yapılan fiziksel aktivitelerin ileride çocukların bilişsel ve duygusal becerilerini olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. Çocukların hareketsiz kaldıkları bu süreçte onları hareket etmeye teşvik etmek ve ilgilerini çekebilecek fiziksel aktiviteler sunmak bu durum için iyi bir çözüm yolu olabilir.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6402