Kağıttan Okumak mı Yoksa Ekrandan Okumak mı Daha İyi?

Kağıttan Okumak mı Yoksa Ekrandan Okumak mı Daha İyi?

Sizler ekran karşısında mı yoksa kağıt ile okumayı mı seviyorsunuz?

10.02.2022 108

Yapılan çalışmalara göre, insanlar ekran karşısında okudukları yazıları, kağıtta okuduklarına nazaran daha az anlıyorlar. Ayrıca, çoğu insan anlamadığının farkında bile değil. İspanya ve İsrail'deki araştırmacılar insanların dijital ve basılı okumalarını karşılaştıran elli dört çalışmayı incelemiştir. Bu çalışmalar 2018 yılında yapılmış ve 171.000'den fazla kişinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Bu araştırmalar sonucunda insanların basılı yazıları daha iyi anladıkları gözlemlenmiştir.

Maryland Üniversitesi'nde psikolog olan Patricia Alexander, insanların nasıl öğrendiklerini incelemiştir. Yaptığı araştırmalarda kağıttan okuma ile ekran karşısında okuma arasındaki farkları incelemiştir. Araştırmaya katılan öğrenciler genellikle ekrandan okumanın daha faydalı olduğunu söylemiştir. Ayrıca, öğrenciler test edildiklerinde de sonuçlar ekran karşısında daha iyi öğrenildiğini göstermiştir.

California Üniversitesi'ndeki Maryanne Wolf, insan beyninin sadece okumak için özel bir hücre ağına sahip olmadığını belirtiyor. Okuduğumuz metinleri anlamak için beynimiz başka seyler için gelişen ağları ödünç alır. Örneğin, yüzleri tanımak için ve harfleri tanımak için beynimizin farklı kısımları harekete geçer. Bu yüzden, çevrimiçi ve kitaptan okumak için beynimizin farklı kısımlarının çalıştığını görürüz. Sonuç olarak, ekran karşısında okurken beynimiz kayma moduna geçebilir ve yazdırmaya döndüğümüzde derin okuma moduna geçebilir.

Ancak bu sadece cihaza bağlı değildir. Aynı zamanda metin hakkında ne varsaydığınıza da bağlıdır. Ekran karşısında okuduğumuz yazılar genellikle kısa ve çoğunu özümsemeden geçiyoruz. Bu durum kitaptaki uzun yazıları okumaya başladığımızda, insan beyninin anlamakta zorlandığını gösteriyor.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6844