Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Bu çağda büyüyen çocuklar artık çok genç yaşta bilgisayar uzmanı oluyor. Bu kadar çok teknolojik imkanla büyüyen bir nesil tüm dünya için yeni, bu yüzden devamında ne olacağını bilmek hiç kolay değil. Ancak uzmanlar, bu seviyedeki teknolojinin çocuklara ve onların geleceğine ne gibi etkileri olabileceğini görmeye başladı.

03.12.2021 673

Artık birçok evde çocukların bulup oynayabileceği birden fazla televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon bulunuyor. Hatta bazı çocuklar küçük yaşlardan itibaren kendi tablet ve telefonlarına bile erişebiliyor. Araştırmalar, ortalama 8-10 yaşındaki bir çocuğun çeşitli medya ile günde yaklaşık 8 saat harcadığını ve yaş ilerledikçe çocuk ve gençlerin medya ile günde yaklaşık 11 saat geçirdiğini gösteriyor. Bu süre artıyor ve gençler günün büyük bir kısmını tamamen teknolojiye ayırıyor.
Birçok kişi teknoloji kullanımının sadece olumsuz etkisini görse de artıları da var. Asıl soru, ebeveynlerin ve öğretmenlerin, çocukları teknolojinin zararlarından koruyarak, çocukların teknolojiyi faydalı bir şekilde kullanmaları için neler yapabilecekleridir.

Olumsuz Etkiler

1. Daha düşük dikkat süresi

Teknolojik etkileşimlerin bu denli hızlı oluşu, çocuklar için beklemeyi zorlaştırıyor. Teknoloji sayesinde beklemek zorunda kalmıyorlar. Teknoloji hızla ilerliyor ve artık istediğimizi elde etmek çoğu zaman sadece saniyeler sürüyor, bu durum hem küçük çocukların hem de gençlerin dikkat sürelerini etkiliyor.

2. Mahremiyet eksikliği

Gençler ve çocuklar teknolojik bir dünyada büyüdüler ve mahremiyet fikri onlara biraz yabancı. Siber güvenlik, günümüzde teknolojik dünya için çok önemli ama her zaman mükemmel bir şekilde çalışmıyor. Bilgisayar korsanları ve suçlular kimlik hırsızlığı yapmak, çocukları taciz etmek için teknolojiyi kullanabilir. Teknolojiyle birlikte maalesef ki bu suçlar hızlı bir şekilde arttı.

3. Depresyon riski

Yapılan çalışmalar özellikle sosyal medyayı daha fazla kullanan gençlerin ve çocukların zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılığının arttırdığını gösteriyor. Yani bu teknolojik dünyada depresyon, daha fazla sosyal medya kullanımıyla ilişkilendirilen önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojiyle büyüyen bu nesilde intihar oranları, ilaç ve danışmanlık gibi akıl sağlığı müdahalelisi ihtiyacı alışılmışın çok üstünde. Uzmanlar, teknolojiyle harcanan zamanın doğrudan artan depresyonla bağlantılı olabileceğine inanıyor.

4. Obezite

Telefon, tablet veya bilgisayar başında fazla zaman geçiren çocukların fiziksel aktivite için zamanı kalmıyor. Böyle geçen bir çocukluk yetişkin hayatında bir yaşam tarzı, bir alışkanlık olarak devam ediyor. Bu durum da çocuklarda ve gençlerde artan obezite oranını beraberinde getiriyor.

5. Düşük akademik başarı

Birçok öğrenci, teknolojiyle fazla zaman geçirdiği için notlarının düşüyor. Artan teknoloji kullanımı, ev ödevlerine daha az zaman harcanması anlamına geliyor.

6. Zorbalık

Teknoloji geliştikçe zorbalık da artıyor. Çocuklar ve gençler, diğer çocuklarla yüzleşmek zorunda kalmadan onlara zorbalık yapmak için teknolojiyi ve sosyal medyayı kullanıyor. Genellikle siber zorbalık olarak adlandırılan bu eğilim artıyor ve maalesef küçük yaşlarda, öğrenciler arasında popüler hale geliyor.

7. Sosyal etkileşim sorunları

Teknolojiye fazla zaman harcandığından, küçük çocuklar yüz yüze sosyal etkileşimlerle ilgili sorunlar yaşıyor. Birçoğu, yüz yüze konuşmak yerine sosyal medyada mesajlaşmayı tercih ediyor. Çocuklar yan yana olduklarında bile, birlikte vakit geçirmek yerine telefonlarıyla ilgileniyor.

Olumlu Etkiler

1. Öğrenmeye yardımcı kaynak

Teknolojinin çocukların öğrenmesine yardımcı olabilecek birçok eğitim öğesi vardır. Televizyon programlarından, bir akıllı telefon veya tabletteki uygulamaya kadar, çocukların yararlanabileceği, zihinlerini geliştirmeye yardımcı olabilecek birçok kaynak var ve bu kaynaklara birçok çocuk kolayca ulaşabiliyor.

2. Sınıfta öğretmeye yardımcı araç

Birçok okul, öğrencilerin öğrenmesine yardımcı olmak için sınıflarda teknolojiyi kullanmaya başladı. Teknoloji, öğretmenlerin farklı zekâ türüne sahip öğrencilere ulaşmasına, kavramları pekiştirip genişletmesine ve öğrencileri yeni yollarla motive etmesine yardımcı oluyor. Daha fazla öğretmen teknolojiyi benimsedikçe, sınıflarda yeni öğrenme türleri gerçekleşebilir ve daha fazla öğrenciye ulaşılabilir.

3. Teknolojiyle yeni kariyer fırsatları

Teknoloji büyümeye ve gelişmeye devam ettikçe, teknolojiyle ilişkili işler için profesyonellere daha fazla talep olacaktır. Çocuklar, küçük yaşlardan itibaren teknoloji ve teknolojinin onlara sunduğu potansiyel konusunda bilgi sahibi olduklarında, teknolojiyi daha kolay anlayabiliyorlar. Yani çocuklar gelecekte herkesin ihtiyaç duyacağı teknolojik becerileri erkenden edinmeye başlıyorlar.

4. Gelişmiş çoklu görev becerisi

Araştırmalar, teknolojiyi kullanmanın küçük çocukların çoklu görevleri daha etkili bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olduğunu gösteriyor. Hiçbir zaman bir alana tam olarak odaklanamayan çocuklar öğrenme sürecinde aynı anda birçok farklı materyali farklı farklı şekillerde kullanma becerisini geliştiriyor.

5. Gelişmiş görsel algı

Çocukların eğitimine yardımcı olmak için video oyunları gibi teknolojiler kullanıldığında, görsel gelişim büyük ölçüde artıyor. Video oyunları görsel becerileri uygulamanın ve yetenekleri geliştirmenin harika bir yolu olabilir. Harita okuma, bulmaca çözme gibi çeşitli şeylerde görsel uzamsal becerilere ihtiyaç vardır.

6. Gelişmiş problem çözme ve karar verme yeteneği

Teknoloji genellikle çocuklara problemler sunar ve nasıl karar vereceklerini ve bu problemleri nasıl çözeceklerini öğrenmelerine yardımcı olur. Tabletlerdeki veya akıllı telefonlardaki oyunlar ve uygulamalar, çocuklara başarıyı bulmak için ihtiyaç duydukları pratiği sağlamaya yardımcı olabilir. Yani çocuklar teknolojiyi akıllıca kullandıklarında gelecekleri için büyük beceriler edinebilirler.

Ebeveynler neler yapabilir?

Ebeveynler, çocukların teknolojiden yararlanırken en az zararla çıkmalarını sağlayabilir. Mesela ilk adım, çocukların iki yaşından önce akıllı ekranları kullanmamasını sağlamak olabilir. Teknolojiyle geçen vakti oranlamak için yüz yüze etkileşim arttırılabilir. Ayrıca teknoloji kullanımına zaman sınırlaması getirmek de akıllıca olur. Son olarak da siber güvenlik yazılımları ve sistemlerini kullanmak, çocukların teknolojiyi kullanırken güvende kalmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6417