Okyanus Atıklarında Yaşayabilen Kıyı Deniz Yaşam Formları Bulundu

Dünya okyanuslarındaki plastik atıkların artışı deniz yaşamını yeni ve alışılmadık yönlerden etkileyebiliyor. Bir grup ABD'li ve Kanadalı bilim insanı, bazı kıyı deniz yaşamı türlerinin Pasifik Okyanusu'nda sürüklenen büyük bir plastik atık alanında yaşayabildiğini keşfetti.

17.02.2022 142

Araştırmacılara göre, dünya okyanuslarındaki plastik atıkların artışı deniz yaşamını yeni ve alışılmadık yönlerden etkileyebiliyor. Bir grup ABD'li ve Kanadalı bilim insanı, bazı türlerin Pasifik Okyanusu'nda sürüklenen büyük bir plastik atık alanında yaşayabildiğini keşfetti. Bu türler bazı kıyı midyeleri, deniz anemonları, okyanus midyeleri ve yengeç gibi canlılardır.

Smithsonian Çevre Araştırmaları Merkezi'nden Linsey Haram, yakın bir zamanda Nature Communications'da yayınladıkları raporun baş yazarıdır. Linsey Haram, bazı okyanus türlerinin okyanus üzerinde sürüklenen plastik atık yüzeylerine adapte olabileceğini düşündüklerini fakat kıyıdaki deniz türlerinin adapte olduğunu keşfetmelerinin şaşırtıcı olduğunu dile getirdi. Bu kıyı deniz yaşam formlarının okyanusa nasıl ulaştıkları bilinmiyor. Araştırmacılar, keşfedilen kıyı deniz yaşam formlarının kıyıdan okyanusa sürüklenen plastiklerin üzerinde taşındıklarını düşünüyorlar. Bu büyük plastik toplulukları, girdap adı verilen dairesel okyanus akıntıları sayesinde bir araya toplanır ve bu şekilde yıllarca okyanus üzerinde ayrılmadan yüzebilirler. Washington'daki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ndeki Deniz Enkazı Programının baş bilim insanı, Amy Uhrin'e göre, bu plastik topluluklarının büyüklüğü rüzgara ve okyanus akıntılarına bağlı olarak değişebilir. Linsey Haram, kıyıdaki deniz türlerinin sadece adaptasyon sağlamakla kalmayıp aynı zamanda ürediklerini bildirdi. Fakat, hala daha birçok soruya kesin cevaplar bulunamadı. Smithsonian Çevre Araştırma Merkezi'nden Greg Ruiz'e göre, kıyı türleri, plastik enkaz üzerinde kendi ekosistemlerini yaratıyor olabilir. Sudaki balık ve kuş artıkları bu türlere yiyecek sağlayabilir. Linsey Haram'a göre, kıyı ve okyanus türleri arasında plastik toplulukları üzerindeki sınırlı alan için bir tür rekabet oluşmasından kaynaklı birbirlerini besin kaynağı olarak kullanıyor olabilirler. Ayrıca bazı canlıların istilacı türler olabileceğine dair bazı endişeler de var. Araştırmacılara göre, dünyadaki beş ana okyanusun tümünde diğer kıyı deniz yaşam formlarının olup olmadığını bilmek önemli; çünkü farklı bölgelerden gelen kıyı organizmalarının koloniler oluşturabileceği ve balıklar da dahil olmak üzere diğer deniz yaşamına hastalık bulaştırması söz konusu olabilir.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6702