Noktalardan Oluşan Bir Alfabe: Braille Alfabesi

Noktalardan Oluşan Bir Alfabe: Braille Alfabesi

Görme engelli insanların nasıl bir alfabeye sahip olduklarını merak ettiniz mi?

12.11.2021 5103

Braille Alfabesi görme engelli insanların kullandığı dokunarak okuma-yazma sistemidir. Bu alfabe, 1821 yılında Louis Braille tarafından askerlerin gece karanlıkta ışık olmadan anlaşmaları için yapılan sisteme dayanarak gelişmiştir.

Braille alfabesi iki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş 6 noktadan oluşur ve her kolonda 3 nokta bulunur. Noktaların her biri farklı dizilişe sahiptir. Böylelikle 64 farklı kombinasyon oluşur. Peki bu noktalar nasıl isimlendirilir? Örneğin, yukarıdan aşağıya, sol yanda 1'den 3'e kadar olan noktalar L harfini, sağ ve sol yandan birinci noktalar C harfini temsil eder.

Braille alfabe sisteminin ana dili Fransızcadır. Bu sebeple, Latin alfabesinde olan fakat Fransız alfabesinde olmayan bazı sesler için yeni semboller oluşturulmuştur. Bu sesleri göstermek için ilgili olduğu harfte değişiklikler yapılır. Örneğin Ŭ harfini göstermek için U sembolünde bulunan birinci nokta ikiye geçer. Harflerde yapılan değişiklikler her dilde farklılık gösterebilir.

Günlük hayatımızda Braille alfabesi pek çok alanda karşımıza çıkar. Peki bu alanlar nelerdir? Asansörler, uçaklar, restoranlar, tabelalar, kitap ve belgelerin yanı sıra, faturalar, ilaç ambalajları, resmi evraklar, yemek menüleri gibi alanlarda Braille alfabesi kullanılır.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6374