Mumların Hafızası

Mumların Hafızası

Değişik renkte, değişik şekillerde mumlar geçmişten günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Bulunduğu ilk zamanlar aydınlatma için kullanılan mumlar günümüzde ise genellikle dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Dekoratif amaçlı kullananlar için mumun şekli en önemli etken ve bu şekli korumak için mumların hafızası olduğunu bilmemiz gerekiyor.

17.02.2022 133

Mum

Parafin veya donyağı gibi yavaş yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan yapay ışık kaynaklarına mum diyoruz. Mısır ve Girit'te bulunan en az 5000 yıllık şamdanlardan, mumun Antik Çağ'ın ilk buluşları arasında olduğunu ve ışık kaynağı olarak kullanıldığını anlıyoruz. Günümüzdeyse mum çok farklı amaçlarla da kullanılmaktadır ve ihtiyaç durumuna göre tüketilen mumlar ve dekoratif mumlar olarak ayrılmıştır.

Mumların Kullanımı

Elektrik icat edilmeden önce mumlar ve gaz lambaları aydınlanmanın en önemli araçlarındandı fakat 21. Yüzyıla baktığımızda mumların daha çok süs amaçlı kullanıldığını görüyoruz. Pastaların üzerinde, yemek masalarında, vitrinlerde süs olarak gördüğümüz mumlar geçmişten günümüze pek çok dinde ve dinsel ayinde de kullanılmıştır. Örneğin Budistler meditasyon sırasında rahatlamak ve gevşemek için mum kullanırken Hümanizmde mum, mantığın ve akılcılığın sembolüdür. Ayrıca mumlar geçmişte zamanı belirlemek için de kullanılmıştır; örneğin bir yıl boyunca yanabilen mumlardan oluşan mum takvimleri günlerin belirlenmesi için kullanılıyordu. Bunun yanı sıra mumlara batırılan çivilerin mum yakıldıktan sonra teker teker düşmesi durumu alarm olarak görülüyordu.

Alarm Amaçlı Mum Kullanımı

Mumların Hafızası

Mumların ham maddesi değişmemesine rağmen katkı maddelerinden dolayı yanış süresi, yanış şekli ve malzemenin sertliği farklılıklar gösterebiliyor fakat mumun yumuşaklığıyla yanış süresi her zaman ters orantılı oluyor. Mumların daha uzun ömürlü olması için dikkat edilmesi gereken nokta ise 'Mum Hafızası'dır. Bir mumu ilk yakışımızın ardından tekrar yakarsak, eriyen alanın dışına çıkılmadığını görürüz. Bu duruma 'Mum Hafızası' denir. Bu nedenle Mumun yüzeyi tamamen erimeden söndürmek mumun ömrünü kısaltacak ve mumun bir kısmı hiç yanmadan çöp olacaktır. Bu durumu önlemek için mumları her yaktığımızda üst yüzeyin tamamen erimesini beklemeliyiz.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6672