İki Deha Arasındaki Rekabet: Edison-Tesla

İki Deha Arasındaki Rekabet: Edison-Tesla

Edison ve Tesla tarihte ezeli rakip hatta düşman olarak bile adlandırılırlar. İkisi de birbirinden yetenekli olan bu bilim insanlarının çatışmasını gelin hep beraber inceleyelim.

10.02.2022 113

Tesla alternatif akımı Edison ise doğru akımı bulmuştur. Bu ikilinin arasındaki rekabetin en büyük nedenlerinden biri de bu buluşlarıdır. alternatif akım, evlere ve iş yerlerine elektrik gücünün aktarılmasını ve televizyonlar, mutfak eşyaları ve elektrik lambalarının çalışmasını sağlayan akım türüdür. Doğru akım ise, piller gibi elektrik kaynaklarında gördüğümüz akım türüdür. Doğru akım aynı zamanda tren raylarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Edison aslında Tesla'nın patronuydu. Bu ikili birlikte çalıştılar ve hatta birlikte birçok ilke de imza attılar. Ancak işler istenildiği gitmeyince bu ikili yollarını ayırdı. Edison'ın hiçbir zaman Tesla'yı eşit seviyedeki bir çalışma arkadaşı olarak görmemesi ve saygı duymaması yollarının ayrılma nedenlerinden biridir.

Edison oldukça iyi bir iş insanıydı. İnsanları ve parayı yönetmeyi iyi biliyordu. İnsanlarla iletişimi ise oldukça etkiliydi. Tesla ise para kazanma ve pazarlama gibi konularda Edison ile yarışamayacak haldeydi. Bu nedenle Edison asistanlar tutarak kendine şirketler kurarken Tesla patentlerini satarak çalışmalarını sürdürebilmiştir. Tesla inanılmaz bir görsel hafızaya sahipti. Birkaç dili akıcı konuşabiliyor, okuduğu kitapları ezbere anlatabiliyordu. Zamanının çok ilerisindeki buluşlarıyla oldukça yenilikçi bir yol izlemiştir. Öyle ki onun yaptığı birçok teknolojinin hala çözülmeye çalışıldığı bilinir. Edison ve Tesla sürekli bir rekabet içerisinde olmuşlardır. Hatta Edison Tesla'nın patentlerinden bazıları satın bile almıştır. Edison Tesla'yı karalayıcı propagandalar ve Tesla'nın alternatif akım buluşunu yok saydı. Edison Tesla'nın başarısını bastırıp politik nüfusunu kullanarak destek almasını engellemiştir. Yani Tesla hak ettiği değeri yaşarken hiçbir zaman görememiştir.

Niagara Şelalesi'ndeki ilk hidroelektrik santrali, neon aydınlatma, uzaktan kumanda, X-ray cihazı, radyo. Bunların hepsi Tesla'nın temelini attığı keşiflerdir. Tesla hayatını fikirlerini kabul ettirmeye adamıştır, ancak Edison'un olumsuz propagandaları yüzünden tam anlamıyla başarılı olamamıştır. Edison ise bu sırada keşiflerini ticarileştirip yeni şirketler açmıştır. Tesla düşüncelerini o dönemin zihniyetine kabul ettirememiştir. Bu durum belki de devrinin çok ilerisinde bir insan olmasından kaynaklanmış olabilir. Tesla yıllar sonra da olsa hak ettiği değeri sonunda görmüştür. Bu iki figür arasından bir kaybeden ve kazanan bulmak güçtür. Çünkü her ikisi de tarihin gidişatını değiştirmiş oldukça önemli mucitlerdir.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6841