Erken Çocukluk Döneminde Fiziksel Aktivite

Erken Çocukluk Döneminde Fiziksel Aktivite

Fiziksel aktiviteler yaşamlarının geri kalanında yanlarında taşıyacakları bir hareket ve aktivite temeli oluşturmak için küçük çocukların yaşamlarıyla bütünleştirilmelidir. Çocukların gelişimi için fiziksel aktiviteler çok önemlidir. Fiziksel aktivite aktif ve sağlıklı bir yaşamın temellerinin atılmasına yardımcı olur.

09.12.2021 134

Neden Çocukların Aktif Olmaları Gerekiyor ?

Küçük yaşlardan itibaren yapılan fiziksel aktivitelerin fiziksel gelişimin çok ötesine ulaşan çeşitli faydaları vardır. Bir çocuk fiziksel aktivitelere katılarak fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal olarak gelişebilir. Fiziksel aktiviteler sağlıklı büyüme ve gelişmeyi destekler. Ayrıca fiziksel aktiviteler daha iyi motor becerilerinin geliştirilmesine, konsantrasyon ve düşünme becerilerine yardımcı olur.
Hareket ve fiziksel aktivite, sağlıklı alışkanlıklar yaratır. Fiziksel aktivite güveni, benlik saygısını geliştirmeye ve daha sağlıklı sosyal, bilişsel ve duygusal beceriler geliştirmeye de yardımcı olur. Ayrıca erken yaşlardan itibaren güç, özgüven, konsantrasyon ve koordinasyon oluşturmaya yardımcı olur.

Erken Çocuklukta Fiziksel Aktivite Eksikliği

Erken çocukluk döneminde fiziksel aktivite eksikliği birçok sağlık problemine yol açabilir. Bu tür sorunlardan birkaçı aşırı vücut yağı, kilo alımı, yüksek tansiyon, kötü kolesterol, kardiyovasküler hastalıklar ( kalp ve kan damarlar hastalıkları ) ve kemik sağlığı sorunları olabilir. Bu nedenle, eğer çocuğunuz şu anda herhangi bir fiziksel aktivitede yer almıyorsa, o zaman herhangi bir fiziksel aktivitede yer aldığından emin olmalısınız. Bu onların şimdi ve gelecekte daha iyi bir yaşam sürmelerine yardımcı olacaktır.

Çocukları aktif hale getirmek için neler yapılabilir?

Resmi olmayan, aktif oyunlardan organize sporlara kadar değişen aktivitelerle çocukları her gün 60 dakika veya daha fazla fiziksel olarak aktif olmaya teşvik edin. Bunu yapmanın bazı yolları şunlardır:
• Kendiniz aktif bir yaşam tarzına öncülük ederek çocuklar için olumlu bir örnek oluşturabilirsiniz.
• Aile yürüyüşleri yaparak veya birlikte aktif oyunlar oynayarak fiziksel aktiviteyi ailenizin günlük rutininin bir parçası haline getirebilirsiniz.
• Çocuklara fiziksel aktiviteyi teşvik eden araç gereçler verebilirsiniz.
• Fiziksel aktiviteyi eğlenceli hale getirebilirsiniz. Aktiviteler, takım veya bireysel sporlardan yürüyüş, koşma, paten kayma, bisiklete binme, yüzme, oyun alanı aktiviteleri veya serbest zaman oyunları gibi eğlence aktivitelerine kadar değişebilir.
• Dikkatli olun! Yaralanma riski olabilecek faaliyetler için çocuklara her zaman kask, bilek koruyucu ve dizlik gibi koruyucu ekipman sağlayın. Ayrıca aktivitelerin çocukların yaşına uygun olduğundan emin olun.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6402