Enstrüman Çalmanın Sağlığa En İyi 10 Faydası

Enstrüman Çalmanın Sağlığa En İyi 10 Faydası

Yaşınız veya beceri seviyeniz ne olursa olsun, bir müzik aleti çalmak harika bir bilişsel egzersiz şeklidir.

09.12.2021 121

Müzikal aktivitenin hem insan zihnine hem de vücuduna faydalı olduğunu kanıtlayan çok sayıda araştırma var. Sağlık yararları, stres ve kan basıncını düşürmekten bunama ve depresyonu önlemeye kadar uzanır.

Zihni keskin tutar
Kansas Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yürütülen bir araştırma , müzisyenlerin bilişsel testlerde müzisyen olmayanlara göre daha iyi performans gösterdiği sonucuna varmıştır. Düzenli olarak herhangi bir enstrüman çalmak beyin için harika bir egzersiz şeklidir. İster bir davul setine tam hızda vuruyor olun, ister bir saksafonda hafifçe üfleyin, beyninizin birkaç bölümü hareket halindedir.

Koordinasyonu geliştirir
Müzisyenler genellikle harika bir koordinasyona sahiptir. Herhangi bir enstrüman çalma eylemi, keskin bir el-göz koordinasyonuna sahip olmanızı gerektirir. Bu, basketbol sahasında veya iyi el-göz koordinasyonu gerektiren herhangi bir sporda bile size fayda sağlayabilir.

Ruh halini düzenler
Araştırmalar , müzik yaratmanın kortizol seviyelerini düşürerek stresi azalttığını gösteriyor. Alternatif bir hızda oynamanın etkisi bu faydaları daha da artırabilir. Müzik çalmak aynı zamanda duygusal bir çıkış görevi görebilir. Kendi müziğinizi yaratmak, üzüntünüzü, sevincinizi veya gerginliğinizi şiirsel bir sanat eserine dönüştürmenize olanak tanır.

Okuma becerilerinizi keskinleştirir
Müzisyen olmanın en büyük özelliklerinden biri de müziği okuyup anlayabilmektir. Sürekli olarak farklı notları okumak ve tanımak, okuma ve anlama becerilerinizi daha iyi geliştirir.

Solunum sistemini iyileştirir
Klarnet, flüt veya başka bir nefesli çalgıya üflerseniz, nasıl yapacağınızı bilmeniz gereken ilk şeylerden biri doğru nefes almaktır. Bu enstrümanlar, müzisyenin yaratmaktan sorumlu olduğu hava titreşimlerinden gelişir. Bu, hem etkili hem de verimli nefes almanın müzisyenin ikinci doğası olması gerektiği anlamına gelir.

Dinleme becerilerini artırır
Müzik çalmak için sezgisel olarak dinleyebilmelisiniz. Dinleme yeteneği, doğru notalara basıp basmadığınızı bilmenizi sağlar. Bu da, sosyal ilişkiler kurmanın önemli bir yönü olan daha iyi dinleme becerilerine yol açar.

Başarı duygusunu teşvik eder
Bir enstrümanın nasıl çalınacağını öğrenme süreci hem zaman alıcı hem de yorucu olabilir. Bunun üstesinden gelmek, doğrudan bir başarı ve gurur duygusuyla sonuçlanır. "İçine koyduğunu alırsın" ifadesi, bu yorucu ama ödüllendirici süreç için mükemmel bir klişedir. Bir enstrümanda ustalaşmak için ne kadar çok zaman ve çaba harcarsanız, başarı duygunuz o kadar büyük olur.

Konsantrasyonu artırır
Enstrüman çalarken göz ardı edilmemesi gereken birçok müzik unsuru vardır. Bir müzisyen olarak ritmi, ritmi, dokuyu, tınıyı vb. dinleyebilmelisiniz. Bir sanatçı olarak kendi seslerinize konsantre olmaktan daha faydalı olan tek şey, bir müzik grubunun seslerine konsantre olmaktır. Bir müzik grubunda olmak, bir bütün olarak grubun uyumuna odaklanmanızı sağlayarak bu konsantrasyon becerilerini daha da artırır.

Reform zaman yönetimi becerileri
Bir enstrümanın nasıl çalınacağını öğrenmenin uzun süreci, zamanınızı yeterince yönetmenizi gerektirir. Bu da günlük sorumluluklarınıza uygulayabileceğiniz daha iyi zaman yönetimi becerilerini destekler.

Alzheimer Tedavisine Yardımcı Olur
Müzik çalma ve dinlemeyle ilgili zihinsel uyarım, Alzheimer hastalığı olan hastalarda daha iyi hafızayı teşvik edebilir. Alzheimer hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada , müzik hafızasının konuşulan kelimelerden çok daha iyi tutulduğu sonucuna varıldı. Bu, öncelikle, artan dikkat ve hafızaya yol açan müziğin neden olduğu artan uyarılmadan kaynaklanıyordu.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6416