Duygusal Zeka Nedir?

Hayatta mutluluk ve başarı söz konusu olduğunda duygusal zeka da ( EQ) bilişsel zeka (IQ) kadar önemlidir.

18.02.2022 262

Duygusal Zeka Nedir?

Duygusal zeka ( EQ) kişinin kendi duygularını ve başkalarının duygularını algılama, kontrol etme ve değerlendirme yeteneğini ifade eder.

Duygusal zeka teorisi, Peter Salovey ve John D. Mayer'e aittir ve Daniel Goleman tarafından geliştirilmiştir.

Duygusal Zekanın Bileşenleri

Psikolog Daniel Goleman'a göre, duygusal zekanın beş bileşeni vardır.

• Öz Farkındalık: Kişinin kendi duygularını tanıma ve anlama yeteneğidir ve duygusal zeka için oldukça önemlidir. Duyguları tanımanın ötesinde, kişinin davranışların ve duyguların diğer insanların üzerindeki etkisinin de farkında olmaktır.

• Öz Düzenleme: Kişinin duygularını düzenleyebilme yeteneğidir ve duygusal zeka için gereklidir. Bu, duyguları ifade etmek için doğru zamanı ve yeri beklemek anlamına gelir. Öz düzenleme, duyguları uygun şekilde ifade etmekle ilgilidir.

• Sosyal Beceriler: Başkalarıyla iyi iletişim kurabilmek, duygusal zeka için önemlidir. Aktif dinleme, sözlü iletişim becerileri, liderlik ve ikna yeteneği önemli sosyal beceriler arasındadır.

• Empati: Başkalarının nasıl hissettiğini anlama yeteneğidir ve duygusal zeka için oldukça önemlidir. Ancak empati başkalarının duygusal durumlarını anlamaktan daha fazlasıdır. Ayrıca, onlara verdiğiniz yanıtları da içerir.

• Motivasyon: İç motivasyon diğer önemli duygusal zeka becerisidir. Duygusal zekası yüksek kişiler kendi iç ihtiyaçlarını ve hedeflerini gerçekleştirme tutkusuna sahiptir.

Duygusal Zekayı Geliştirmek İçin İpuçları

Duygusal zeka oldukça önemlidir. Peki duygusal zekanızı geliştirmek için neler yapabilirsiniz? İşte bazı ipuçları:

1. Dinleyin
Başkalarının ne hissettiğini anlamak istiyorsanız, ilk adım onların anlattıklarına dikkatinizi vermektir. İnsanların hem sözlü hem de sözsüz olarak anlatmaya çalıştıklarını dinlemek için zaman ayırın. Beden dili çok fazla anlam taşıyabilir.

2. Empati kurun
Başkalarının ne hissettiğini anlamaya çalışın. Onların durumunda nasıl hissedeceğini düşünün. Bu, belirli bir duruma ilişkin duygusal bir anlayış oluşturmanıza ve daha güçlü duygusal beceriler geliştirmenize yardımcı olabilir.

3. Düşünün
Duygularla akıl yürütme yeteneği, duygusal zekanın önemli bir parçasıdır. Kendi duygularınızın kararlarınızı ve davranışlarınızı nasıl etkilediğini düşünün. Diğer insanların nasıl tepki verdiğini düşünerek, duygularının oynadığı rolü değerlendirin.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6968