DÜNYA HAKKINDA AZ BİLİNEN 5 GERÇEK

DÜNYA HAKKINDA AZ BİLİNEN 5 GERÇEK

DÜNYA HAKKINDA BİLİNMEYEN GERÇEKLER BU YAZIDA

18.02.2022 141

DÜNYA HAKKINDA 5 AZ BİLİNEN GERÇEK

1) DÜNYA İSMİNİ NASIL ALDI?
Güneş Sistemi'ndeki birçok gezegenin adını bulucularından aldığını bilmemize karşın, Dünya'nın adının nasıl ortaya çıktığıyla ilgili elimizde somut bir bilgi bulunmamaktadır. Bilinen tek şey "Dünya" isminin kökeninin Almanca ve Öz İngilizce'de "Zemin" olduğudur.

2) DÜNYA'NIN İÇ ÇEKİRDEĞİ
Dünya'nın iç çekirdeği demir ve nikelden oluşmakla birlikte çekirdekteki sıcaklığın
Güneş'İn yüzeyindeki sıcaklıklağa yakın olduğu tespit edilmiştir.Bunun yanında bu çekirdeğin Kaliforniya'nın dikeydeki büyüklüğü ile kabaca aynı boyuttadır.

3) DÜNYA'NIN ATMOSFERİ
Dünya'nın atmosferi Dünya'yı zararlı ışınlardan korumasının yanında "mezosfer" adı verilen orta katmanında bulunan gazlar sayesinde meteorların ısınmasını sağlayıp parçalayarak Dünya'ya düşmesini önlemektedir.

4) TEKTONİKLER
Parçalanarak dağılmış yer katmanlarının genel durumunu ifade eden tektoniklere sahip tek bilinen gezegen Dünya'dır. Tektonikler hareketi karbon geri dönüşümüne katkı sağlar ve sera gazı etkisini azaltır.

5) DÜNYA'NIN KENDİ ETRAFINDA DÖNÜŞÜ
Düşünülenin aksine Dünya'nın kendi etrafında dönüşü 24 saat değil, 23 saat 56 dakika 4 sayinedir ve "yıldız günü" olarak adlandırılmaktadır. Güneş'İn arka planındaki yıldızlara göre 1 derecelik hareketi baz alınarak ise "Güneş günü" adı verilen 24 saatlik zaman oluşturulmuştur.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6236