Çocuklar İçin Kodlamanın En Önemli 5 Faydası

Çocuklar İçin Kodlamanın En Önemli 5 Faydası

Çocuklarınızı kodlamayla tanıştırmanın tam zamanı!

23.12.2021 181

21. yüzyılın en temel becerilerinden biri olmasının yanı sıra kodlamanın çocuklar için faydalarını hiç düşündünüz mü?
Kodlama, teknolojinin her yerde olduğu bir dünyada çocukların bağımsız vatandaşlar olmalarını sağlar. Kodlamayı öğrenmek, öğrencilerin içinde yaşadığımız dijital dünyanın bir yönünü daha iyi anlamalarına ve bazı yönlerden buna daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olur. Kodlama öğrenmenin ardındaki amaç artık yetenekli bir kodlayıcı olmak ve iş piyasasının ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı değildir. Çocukların hayatın her alanında ilerlemelerini sağlar.
Kodlamanın faydaları şaşırtıcı derecede geniş kapsamlı olabilir. Çocuklarınızı küçük yaşlardan itibaren geleceğe hazırlamak söz konusu olduğunda, kodlama, yaşam becerileri edinme ve kariyer fırsatlarını keşfetme konusunda birçok fırsatın kapısını açar.

• Kodlama yaratıcılığı besler
Çocuklar için kodlama, hiçbir şeyle başlayıp bir şeyle biten, temelde yaratıcı bir süreçtir.
Tıpkı resim yapmak veya yemek pişirmek gibi, kodlama da çocuğu süreç boyunca doyumdan yararlanmaya teşvik eder. Gerçek dünyada, yaratıcı eylemler genellikle elimizdeki malzemelerle sınırlıdır; örneğin yemek pişirirken kullanılan malzemeler veya resim yaparken tuval gibi. Ancak sanal dünyanın sonsuz olduğu kodlamada tek kısıtlama çocuğun hayal gücüdür. Yaratıcılık, mevcut fikirleri yeni çözümler, yaklaşımlar ve kavramlarla ilişkilendirme yeteneğini temsil ettiği için yenilik, ustalık ve liderliğin temelini oluşturur.
Yaratıcı düşünme, sorgulayan bir zihniyetle başlar. Ve kodlama yoluyla meraklı ve hayal gücü kuvvetli çocuklarımızın gelecek neslin yaratıcı düşünürleri olmalarını sağlıyoruz. Çocukları denemeye, fikirlerini keşfetmeye, varsayımlarını sorgulamaya, hata yapmaya ve onlardan bir şeyler öğrenmeye teşvik ederek öğretilebilir.

• Kodlama, matematiği daha eğlenceli ve ilgi çekici hale getirir
Yıllar boyunca, kodlamayla ilgilenen çocukların güçlü matematik becerileri geliştirmeleri gerektiğine inanıldı. Ancak bunun tersi de doğru olabilir: kodlama çocukların matematik becerilerini geliştirmelerine ve matematik öğrenmeyi daha ilgi çekici ve eğlenceli hale getirmelerine yardımcı olabilir. Matematik ve kodlama derinden ilişkilidir. Çocuklara kod yazmayı öğretmek, matematik kavramlarını uygulamayı içerir. Çocuklarınız bu matematiksel beceri ve yetenekleri fark etmeden ve eğlenirken kazanacaklardır.
Çocuklarınız herhangi bir kodlama yarışmasına katıldığında, matematiğe ait ilkeleri uygular ve akademik ve kişisel yaşamlarının birçok alanında onlara yardımcı olacak güçlü matematiksel düşünme geliştirirler.

• Kodlama problem çözme becerilerini geliştirir
Kodlama yeteneği, problem çözmeye yeni bir bakış açısı kazandırır. Yeni başlayanlardan profesyonellere kadar herkes size kod yazmanın oldukça zorlayıcı olabileceğini söyleyecektir. Kodlama yoluyla, çocuklar bir şeyler yolunda gitmediğinde hızlı bir şekilde düzeltmeyi ve farklı şekillerde tekrar denemeyi öğrenirler. Kodlama aynı zamanda çocukları bir soruna bağlı kalma ve bir çözüm bulmaya çalışma becerisiyle donatır. Bu problem çözme tekniği diğer birçok alana aktarılabilir.
Örneğin bilim adamları, hipotezler kurarak ve bu hipotezleri tek tek test ederek problemleri çözerler. Bir kodlayıcı, hangisinin sorunu çözdüğünü denemek için kodunun parçalarını her seferinde bir bileşenle değiştirir.

• Kodlama, hesaplamalı düşünmeyi sağlar
Bilişimsel düşünme, yaş veya bilgisayar okuryazarlık düzeyi ne olursa olsun sorunları tanımlamak için tasarlanmış yapılandırılmış ve kanıtlanmış bir yöntemdir. Eleştirel düşünmeyi geliştirmeye yardımcı olur ve öğrencilerin sorunları anlamak ve çözmek için stratejiler geliştirmelerine ve kullanmalarına yardımcı olmaya odaklanır. Doğası gereği "disiplinler arası"dır ve bunu ilkokulda veya hatta anaokulunda öğretmeye başlamak mantıklıdır. Tüm konular aynı ortamda öğrenciler için doğal olarak harmanlanmıştır.
Her şeyden çok, bilgi işlemsel düşünme inanılmaz derecede değerli bir düşünme aracıdır - belki de 21. yüzyılın düşünme aracıdır. Çocuklar kodlamayı öğrenerek hesaplamalı düşünme yöntemini geliştirirler.

• Kodlama yaparak öğrenmeyi teşvik eder
Çocuklar en iyi yaparak ve keşfederek öğrenirler. Yaparak öğrenme, Amerikalı filozof John Dewey tarafından açıklanan bir eğitim teorisine atıfta bulunur. Öğrencilerin uyum sağlamak ve öğrenmek için çevreleriyle etkileşime girdiği, öğrenmeye yönelik uygulamalı bir yaklaşımdır. Yaparak öğrenme, aktiviteyi gerçekten "yaptığımızda" daha fazla öğrendiğimiz fikridir. Örneğin, bir çocuğun oyun oynamayı öğrendiğini hayal edin. Yaparak öğrenme yaklaşımıyla, çocuk oyunu oynamak için kullandıkları uygulamayı anlayacaktır. Daha sonra nesnelerin hareketi, kazanabilecekleri puanlar vb. hakkında daha fazla şey keşfetmeye başlarlar. Pasif bir uygulama değil, aktif katılımı içerir.
Aktif katılım, çocukların derin öğrenmesini kolaylaştırır ve hataları, yanlış hareketleri fark etmeyi ve bunlardan nasıl öğreneceklerini teşvik eder.

Çocuğunuzun ilgisini çekmek için, ona hangi kodlamanın yapmasına izin verdiğini gösterin. Kodlama, oyun ve uygulama oluşturmaya, animasyon tasarlamaya ve çok daha fazlasına kadar her şeyi yapmalarını sağlayacaktır. Ve elbette, eğlenceli! Çocuğunuz büyüdüğünde bilgisayar bilimi dışında bir şeyler yapmak istese bile, kodlama becerileri farklı alanlarda yardımcı olacaktır; kodlama, problem çözme, organizasyon, matematik, hikaye anlatımı, tasarım ve daha fazlasını öğretir. En önemlisi, kodlama yeteneği, çocukları pasif tüketicilerden yenilikçi yaratıcılara dönüştürür.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6411