Aurora (Kutup Işığı) Nasıl Oluşur?

Aurora (Kutup Işığı) Nasıl Oluşur?

Kutup ışıklarını hakkında çok önemli bilgiler var ve bu bilgiler sizleri çok şaşırtacak.

14.01.2022 251

Auroralar Güneş'ten gelen yüklü taneciklerin Dünya'nın atmosferdeki oksijen ve azot gazlarının tanecikleri ile çarpışması sonunda oluşur. Dünya'nın atmosferi çoğunlukla azot ve oksijen gazlarından oluşur ve bu moleküllerle çarpışırlar. Çarpışan taneciklerle enerji kazanan bu moleküller normal enerji düzeylerine dönerken foton yayarlar. Yayılan fotonların sayısı o kadar çok ki bunlar ışık olarak karşımıza çıkar.
Yani Güneş yüzeyinde oluşan fırtınalar uzaya yüklü parçacıklar saçar. Güneş'ten saçılan yüklü parçacıklar dünya atmosferindeki gaz atomlarına çarptığında, yörüngedeki bir elektron bulunduğu yörüngeden daha yüksek enerjili bir yörüngeye çıkarak uyarılır. Bu uyarılma atomların ışıma yapmasına neden olur. Elektron uyarılmış halden düşük enerjili yörüngesine geri dönerken foton denilen ışık parçacıklarını salar.

 

Farklı Şekillerdeki Auroralar

Auroralar çok çeşitli şekiller de olsalar da genel olarak ark şekilli, şerit şekilli ve sütun şekilli kutup ışıkları olarak gözlemleriz.

Ark Şekilli Aurora

Bu kutup ışığı gökkuşağına benzer. Genellikle auroral aktivitenin sakin ve çok olduğu zamanlarda görülür. Kuzey-doğudan kuzey-batıya doğru uzanır.

Şerit Şekilli Aurora

Bu kutup ışığı çeşidi kıvrımlıdır. Şeritler yavaş yavaş ya da orta hızda hareket ederler. Yoğunluk arttıkça hızlanırlar.

Sütun Şekilli Aurora

Sütun şekilli kutup ışıkları gökyüzüne yükselen renkli ışık sütunlarına benzer. Artan auroral aktivite , parlaklık ve hareketlilik ile gözlemlenir.

Farklı Aurora Renkleri

En fazla görülen renkler yeşil, mor, kırmızı, sarı tonlarıdır. Oksijen başka bir gazın molekülleri ile çarpışması sonucunda yüksek enerjisini emer ve yeşil-bordo, kahve-kırmızı, yeşil renginde meydana gelebilir.

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/6720