1-7 Nisan Kanser Haftası

Kanserler (Habis tümörler, Malign tümörler), genellikle sürekli ve hızlı büyüyen tümörlerdir. Kapsülleri yoktur, büyürken sınır tanımazlar, çevresindeki dokuların ve damarların içine girerler (invazyon, infiltratif büyüme). Sıklıkla metastaz yaparlar. Tedavi edilmeyen ya da tedavisi gecikmiş kanserler öldürücüdür.

Çağdaş tıpta bir oluşumun "kanser" olarak adlandırılabilmesi için ise 5 niteliği içermesi gerektiği öngörülür;

1. Hücrelerde sınırsız proliferasyon yetisi,
  2. Büyümesini engelleyen faktörlere karşı duyarsız olması,
  3. Hücrelerinin ölümsüzlüğü (apoptozis görülmemesi),
  4. Yeni damarların oluşumunu uyarabilmesi (angiogenezis),
  5. Dokuların içine girebilmesi (invazyon) ve yeni koloniler oluşturabilmesi (metastaz).

Mikroskop incelemelerinde, normal hücrelere daha az benzerler ya da hiç benzemezler. Bazı olgularda taklit çabasının başarılı olmaması nedeniyle kanserin kökeni ya da taklit ettiği hücrelerin kaynağı anlaşılamaz. Bu olguya anaplazi, bu tür tümörlere anaplastik tümör ya da indiferansiye tümör nitelemesi yapılır. Mitozlar sık olabilir (1.000 hücreden 20 tanesinde veya daha fazlasında). Kanserlerde DNA yapısı genellikle yoğunlaşma içerir; yoğun DNA hücre çekirdeklerinin koyu renge boyanmasına neden olur. Sitogenetik (hücre genetiği) incelemelerde çok sayıda gen anomalileri saptanır.

Erken teşhis hayat kurtarır..

06.04.2022 161

Kaynak: wikipedia